Laparoskopik Myomektomi – Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı
Miyomlar alınması gerektiğinde yapılan cerrahi girişime Miyomektomi denilir. Bu operasyon laparoskopik, histeroskopi yani kapalı yöntemlerle ya da açık yöntemle uygulanabilir. Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması ise miyom boyutlarına ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir. Günümüzde teknolojik yeniliklerle birlikte miyom alınması ameliyatları artık kapalı yani laparoskopik ve histeroskopik olarak yapılmaktadır.
Miyom rahim – uterusun dışına doğru büyümüşse (subseröz miyom) veya rahim dokusu içinde gömülü (intramural miyom) ise Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Karın içi CO2 gazı ile şişirilerek göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda deliklerden karın içini gösteren optik kameralar ile yapılır ve operasyon yaklaşık olarak 1-1,5 saatte tamamlanmaktadır.
Miyom rahim – uterusun içine – endometriuma (iç astar tabakaya) doğru büyümüşse (submüköz miyom) Hİsteroskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Rahim içi serum ile şişirilerek rahim ağzından içeri rahim içini gösteren birkaç milimetre çapında ince optik kameralar ile girilerek plasma enerjili rezekteskop denilen aletlerle yapılır ve operasyon yaklaşık olarak 30 dakikada tamamlanmaktadır.
Operasyon kapalı ameliyat yöntem ile yapılmışsa hasta çoğunlukla 1 günde yani ertesi gün evine dönebilir.
Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı
Miyom operasyonları kapalı ya da açık ameliyat yöntemleri ile uygulanabilir. Ancak günümüzde en yeni ve güncel olarak kapalı yöntem, yani laparoskopik ve histeroskopik yöntem uygulanmaktadır.
Miyom rahim – uterusun dışına doğru büyümüşse (subseröz miyom) veya rahim dokusu içinde gömülü (intramural miyom) ise Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Karın içi CO2 gazı ile şişirilerek göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda deliklerden karın içini gösteren optik kameralar ile girilerek miyom alınır ve morselatör denilen aletlerle karın boşluğundan dışarı çıkartılır. Kesi oldukça küçük olduğu için hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır. Operasyon yaklaşık olarak 1-1,5 saatte tamamlanır. 6 saat sonra ayağa kalkabillr ve yemek yemeye başlayabilir. Hasta 1 günde yani ertesi gün evine dönebilir.
Ameliyattan sonra hastanın ağrı duyması, açık ameliyata göre çok daha azdır. Bundan dolayı, şayet hasta uygun ise kapalı ameliyat daha yaygın olarak tercih edilmektedir.
Kapalı miyom alınması yöntemi kilolu hastalarda iyileşme süresini kısaltacağı ve yara bakımını kolaylaştıracağı için daha çok tercih sebebidir.
Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı
Miyom rahim – uterusun içine – endometriuma (iç astar tabakaya) doğru büyümüşse (submüköz miyom) Hİsteroskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Rahim içi serum ile şişirilerek rahim ağzından içeri rahim içini gösteren birkaç milimetre çapında ince optik kameralar ile girilerek plasma enerjili rezekteskop denilen aletlerle miyom dışarı çıkartılır. Her hangi bir kesi olmadığı ive myom doğal açıklık olan rahim ağzında dışarı çıkartıldığı için hastanın operasyon yaklaşık olarak 30 dakikada tamamlanmaktadır. Hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır. Hasta 4 saat sonra yemek yiyebilir ve aynı gün 6 saat sonra evine dönebilir.
Ameliyattan sonra hastanın ağrı duyması, açık ameliyata göre çok daha azdır. Bundan dolayı, şayet hasta uygun ise kapalı ameliyat daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Kapalı yöntemde ise genel anestezi uygulanmaktadır.
Kapalı Miyom Operasyonu Uzun Sürer mi?
Açık ve kapalı laparoskopik yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Miyom ameliyatı yaklaşık olarak 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Kapalı histeroskopik yöntemle ilse süre 30 dakikadır. Ancak bu süre miyomun ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir. Bu süreyi etkileyen faktörler arasında:
- Miyom büyüklüğü,
- Miyomun yeri (rahimin içinde veya dışında olması)
- Çoklu miyomlar, Miyomların sayısı,
- Karın içerisindeki yapışıklıklar mevcuttur
Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?
- Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı sonrasında göre doktorunuz yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecektir.
- Banyo operasyondan 2 gün sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 15 gün boyunca küvete, denize, havuza girmeyiniz.
- 30 gün boyunca cinsel ilişki de olmamalıdır
- Taburcu olduktan sonra tekrar dikiş aldırmaya gitmeye gerek yok zira dikişler ise 10 günde kendiliğinden düşecektir.
- Ameliyat sonrasında 1-2 hafta lekelenme olabilir
- Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.
- 1 hafta sonra ve 40 gün sonra kontrole geliniz.
Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?
- Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı sonrasında göre doktorunuz yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecektir.
- Banyo operasyondan 2 gün sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 15 gün boyunca küvete, denize, havuza girmeyiniz.
- 30 gün boyunca cinsel ilişki de olmamalıdır
- Ameliyat sonrasında 1-2 hafta lekelenme olabilir
- Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.
- 1 hafta sonra ve 40 gün sonra kontrole geliniz.
Laparoskopik Myomektomi – Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı Fiyatları Ortalama Ne Kadar?
Kapalı Laparoskopik Myomektomi – Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatları tecrübeli ellerde kolay ve güvenli bir ameliyatlardır. Bu konudaki en doğru ve en net bilgiyi almak için önce doktorunuzu seçip ön muayenenizi olmalı ve daha sonra sorununuza en iyi çözüm önerisini alarak fiyat bilgisine sahip olabilirsiniz.